Rot-avdraget är en form av skattelättnad som har funnits i sin nuvarande form sedan 2008. Förenklat kan man säga att rot-avdraget innebär att du som beställare kan få en skattelättnad på arbetskostnader för arbeten som rör Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad.
Att nyttja rot-avdraget ska vara enkelt för dig som beställare, men det kan ändå vara bra att veta vilka regler som gäller. Som alltid finns undantag och oklarheter som kan vara bra att reda ut innan du planerar att använda ditt rot-avdrag.
Vad innebär rot-avdraget?
Det så kallade rot-avdraget innebär att du kan få avdrag på 30 procent av arbetskostnaden i samband med renoveringar i hemmet. Avdraget kan dock aldrig överstiga 50 000 kronor per person och år. Du kan bara få rot-avdrag för arbetskostnaden och kan därmed aldrig räkna in kostnader för material, verktyg, maskiner eller resor.
Hur fungerar rot-avdraget?
Rot-avdraget är preliminärt och är inte helt fastställt förrän du fått och godkänt din inkomstdeklaration under det kommande året. Man kan därför säga att rot-avdraget betalas ut i förskott direkt till företaget som du valt att anlita. Om du vill utnyttja rot-avdraget dras det av redan på din faktura. Företaget ansöker sedan själva om 30 procent av arbetskostanden för uppdraget hos Skatteverket. Det innebär alltså inget extra arbete för din del.
Hur mycket kan jag få i rot-avdrag?
- Du kan få som mest 50 000 kronor i samlat rot- och rut-avdrag per person och år. Så det är viktigt att komma ihåg att de räknas ihop.
- ni två delägare i bostaden kan ni få avdrag på 50 000 kronor vardera per år.
När gäller rot-avdraget?
28 %Har använt rot-avdraget vid renovering, enligt en undersökning av NEPA 2014.- Rot-avdraget gäller för arbetskostnader för reparation och underhåll.
- Arbetet ska utföras i eller i anslutning till din bostad som du också äger. Avdraget gäller även för fritidshus eller bostäder du äger, men där dina föräldrar bor.
- Företaget du anlitar måste ha giltig F-skatt.
- Den du anlitar för att utföra arbetet får inte vara en närstående.
- Du får inte rot-avdrag för arbeten din egna enskilda firma utför
- Du får inte rot-avdrag för arbeten du utför själv.
Vem kan få rot-avdrag?
- Du måste ha fyllt 18 år.
- Du måste ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret.
- Du har betalat för rot-arbeten.
- Du måste äga fastigheten där arbetet utförts.
- Du har betalat mer i slutlig skatt, efter andra avdrag, än vad du begär i rot-avdrag.
Rot-avdrag utomlands
Du kan få rot-avdrag för arbeten som utförs i en bostad eller fastighet som du äger i ett annat ESS-land (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet). Här gäller samma regler som för rot-avdrag i Sverige.
Om företaget som utför tjänsten inte är registrerat i Sverige behövs ingen F-skatt i Sverige, men företaget ska däremot uppfylla motsvarande krav och vara registrerad som näringsidkare i det aktuella landet. Dessutom ska ett intyg om skuldfrihet skickas in till Skatteverket i Sverige.
Om du är osäker på om du kan få rot-avdrag för arbetet du planerar kan du läsa vad som gäller på Skatteverkets hemsida.